Carlos DesignerCarlos Designer
architecture d'intérieur, décoration, design d'objets

Nya Rum

Återanvänd design


I den franska staden Reims har inrednings­ arkitekten Carlos Pujol förverkligat ett ungt pars designdröm. Resultatet är en humoristisk och personlig trevåningslägenhet i stadens centrum.

Text kajsa ihre /// foto Nicolas karadimos

Designen är perfektionistisk och detaljerna många. Carlos Pujol har styrt projektet från början till slut. Även när det har varit som svårast med bygglov och andra komplika- tioner har han aldrig släppt taget. Resultatet av det hårda arbetet går inte att ta miste på. Genom att höja taket och

öppna upp ytorna har Carlos förvandlat ett tidigare mörkt hus bestående av fyra lägenheter till ett enda ljust hem som är något utöver det vanliga.

Husets ursprungliga 166 kvadratmeter har nu blivit hela 300 kvadratmeter tack vare de påhittigt expanderade ytorna.

Högst upp har Carlos gjort om ett litet loft med låg takhöjd till en hel våning som övergår i en takterrass. För att få mer plats höj- des taket och att få det nya på plats var lättare sagt än gjort.

 Ja, det var helt klart en utmaning att få takstommen på plats. Vi behövde en 50 meter hög kran och eftersom lägenheten ligger precis bredvid katedralen i de gamla kvarteren av Reims så fanns det nästan inget utrymme. Det krävdes en enorm precision när stommen lyftes på så att inget runt omkring skadades.

Så fort det byggnadstekniska var avklarat och huset omkonstru- erat kunde arkitekten, känd för sina ovanliga inredningsprojekt, släppa loss fantasin.

–Jag hämtar mycket av min inspiration från barndomsminnen och hela undervåningen är en hyllning till Alice i Underlandet där jag lekt med illusioner och gjort falska dörrar som blandas med de riktiga.

Carlos beskriver projektet som en perfekt dröm och mycket typiskt för hans personliga stil och projekt generellt.

– Arbetet har innehållit en perfekt blandning av arkitektur, inredning och design. Det är en glad mix av historia och framtid, där modern konst blandas med serietidningar och nya möbler står bredvid gamla loppisfynd som fått ett nytt uttryck med hjälp av färg och textilier.

Carlos föddes i Barcelona men flyttade vid sex års ålder till Frankrike tillsammans med sin mamma och fyra syskon. Det var där han fick inspiration att börja studera till inredningsarkitekt. Hans karriär startade med uppdrag för vänner och bekanta till att idag göra större projekt för hotell, restauranger och privata hem. Han är välkänd i Frankrike och paret i Reims kontaktade honom efter att ha hört talas om hans tidigare designprojekt.

De gav mig helt fria händer,deras enda önskningar var att ha en stor terrass och ett loft. Jag ville inte att loftet skulle vara en undan- gömd yta som sällan används. Därför gjorde jag det till kontor som övergår i en stor terrass. På så vis utnyttjar man ytan varje dag. Halva golvet på loftet är gjort i glas och ökar dessutom ljusinsläppet till vardagsrummet en trappa ner.

Syftet med terrassen var framför allt att skapa ett uterum med växter, hammock, utomhusdusch och grill. Ett ställe där familjen kan slappna av eller umgås med vänner.

– Eftersom det ligger högt upp känns det privat samtidigt som man har utsikt över stadens alla hustak.

Carlos förkärlek till att återanvända material och skapa nya användningsområden för kasserade möbler och andra ting präglar lägenhetens design. Extra tydligt syns det i kökets inredning där han har valt att klä köksluckorna i återanvänt granträ som slipats ner och målats om. Lampkuporna över köksbänken är tillverkade av gamla syltburkar. Likaså har den stora takkronan i vardags- rummet konstruerats av 280 stycken vintage-glasögonbågar inköpta på en secondhand-butik.

 

To download the magazine in PDF format, please click on this link /// Pour télécharger le magazine au format PDF, merci de cliquer sur ce lien /// Para descargar la revista en el formato PDF, gracias por pinchar en este enlace